مدیر موسسه آموزش عالی ریحانة الرسول(س) ساوه پاسخ می دهد:
چه طور میشود در کنار حفظ حجاب حضور اجتماعی داشت؟
چهارشنبه ۲۱ تير ۱۴۰۲ ساعت ۰۸:۳۱:۳۸
به گزارش روابط عمومی حوزه علمیه خواهران استان مرکزی، بی تردید حضور و فعالیت زنان در عرصههای اجتماعی و در پرتو حجاب، امری بایسته و امکانپذیر بوده و افزون بر این، آنان از جایگاه اجتماعی مناسبی نیز بهرهبند خواهند شد. تجارب فردی و اجتماعی نیزموید این است که زنان با حفظ پوشش مناسب، به احساس عزت نفس و احترام اجتماعی افزونتری دست مییابند.
در این راستا گفت و گویی با خانم نجیبه خاتون کرمی مدیر موسسه آموزش عالی ریحانة الرسول(س) ساوه انجام شده که آن را در ادامه می خوانید:
آیا حجاب نماد فرهنگ اصیل ایران است؟
در ایران باستان شخصیت زن فراز و نشیبهایی را طی کرده است در دین زرتشت بر اساس برابری زن و مرد استوار است. زنان ایرانی در زمان زرتشت، از جایگاهی عالی برخوردار بوده و با کمال آزادی و گشاده رویی در میان مردم رفت و آمد میکردند و میتوانستند به نام یا به وکالت از شوهر به کارهای مربوط به او رسیدگی کنند. پس از یورش اسکندر مقدونی و سلطه تمدن هلنی بر ایران مقام زن با افول بیشتری مواجه گردید؛ در این دوره، زنان طبقات بالای اجتماع جرأت بیرون رفتن از خانه را جز در تخت روان روپوش دار نداشتند؛ زنان شوهردار نیز حق دیدار هیچ مردی را نداشتند.
در نقشها، پیکرهها و تندیسهای بر جا مانده از ایران باستان چهره زنان پیدا نیست و این حاکی از حجاب در نزد ایرانیان باستان بوده است.
نگاه مردان به زنان محجبه و بی حجاب چگونه است؟
امام علی علیه السلام در نامهای به امام حسن علیه السلام سختگیری درباره حجاب زنان را مانع بدبینی و بی اعتمادی شوهران به همسران و به نفع خانواده بیان فرموده اند؛ از این سفارش می توان دریافت که بی حجابی و بیبند و باری زن به بیاعتمادی و تردید شوهر میانجامد. اما نگاه مردان به زنان محجبه باعث افزایش امنیت اجتماعی زنان می شود به عبارت دیگر حجاب باعث مصون ماندن زنان از آزار اجتماعی می شود.
در نامه امام رضا علیه السلام به یکی از یاران خود دلیل حرمت نگاه مرد به موی زنان، تهیج قوای جنسی آنان و مفسد آمیز بودن آن دانسته شده است.
نگاه ائمه اطهار(ع) به موضوع عفاف و حجاب چگونه بوده است ؟
در آیه ۵۳ سوره احزاب نخستین آیه درباره وجوب حجاب همسران پیامبر نازل شده است و به مومنان فرمان میدهد تا از پس پرده با ایشان سخن بگویند. پس از آن در آیه ۵۹ از سوره احزاب خداوند دستور میدهد تا زنان مومن خود را با جلباب بپوشانند و در آیات ۳۰ و ۳۱ سوره نور خداوند زنان و مردان را به پاکدامنی دعوت فرمود.
تأثیر عفاف و حجاب در سلامت جامعه چیست؟
تأثیر عفاف و حجاب در جامعه باعث ۱- طهارت روح؛
۲ -افزایش جایگاه اجتماعی زن؛
۳ -افزایش امنیت اجتماعی زن؛
۴ -حفظ کانون خانواده؛
۵- طیب بودن نسل ها؛
روشهای تشویق زنان و دختران به حجاب و مردان به عفت و حیا چیست؟
۱- تقویت دینداری: چنانکه در قرآن کریم زنان صالح به حافظات للغیب توصیف شده و مفسران آن را به حفظ ناموس و مال همسران در غیاب آنها تفسیر کرده اند؛
۲- تقویت حیا؛
۳- افزایش آگاهیها: که منجر به تضمین تداوم حیات انسانی و ایجاد انس و الفت در خانواده میشود؛
۴- اصلاح الگوهای جامعه پذیری: معرفی الگوهای مناسب درپوشش به منظور آزادی عمل بیشتر زن مسلمان به شمار میرود؛
۵- تقویت کنترل اجتماعی :رهیافتی که در پرتو استحکام باورهای دینی و رشد مناسب اخلاقی به دست میآید؛
۶- کاستن انزجار از حجاب رویکرد اعتدال آمیز و پرهیز از افراط و تفریط میتواند تمایل و رغبت به رعایت حجاب را در افراد افزایش دهد.
اهمیت حجاب و عفاف در تربیت نسل جدید را بیان کنید؟
داشتن حجاب و عفاف باعث حفظ کانون خانواده است. حجاب و حفظ حدود در روابط زن و مرد موجب میشود تا ارضای نیاز جنسی و عاطفی در انحصار خانواده باقی بماند؛ چنان که در آیه ۳۴ سوره نساء، زنان صالح به خاطر حفظ کانون خانواده و پرهیز از هرگونه خیانت و تمکین از آنان ستایش شدهاند.
در برخی از منابع دینی منظور از لباس در آیه ۱۸۷ سوره بقره پوشش عیبها و بازدارندگی از طغیان غرایز بیان شده است. همچنین کاربرد واژه احصان از ماده حصن به معنای دژ و قلعه درباره کسانی است که با تشکیل خانواده خود را از انحرافات جنسی محافظت نموده بی تردید خانواده با ابتذال همسران، نقش محوری خود را در تامین نیازهای جنسی از دست خواهد داد.
چه طور میشود در کنار حفظ حجاب در جامعه حضور داشت؟
این ادعا که پوشش اسلامی زنان مانع پیشرفت تحصیلی آنان میشود امروزه قابل دفاع به نظر نمیرسد و تجربه موفق زنان با حجابی که در ایران و دیگر کشورهای اسلامی و حتی در کشورهای غربی به سطوح عالی دانشی آن را بیشتر نشان داده است.
از نگاه امام خمینی(ره)تجربه فعالیتهای ضد رژیم شاه، نشان داد که زنان بیش از پیش آزادی خود را در پوشش اسلامی یافتهاند. همچنین به باور گروهی از اندیشمندان شعار آزادی زن در جوامع غربی تنها به اسارت بیشتر وی در دست شهوت رانان انجامید؛ همچنان که با شعار برابر سازی فرصتهای اجتماعی کارهای سخت و دور از توان جسمی و روحی زن به او تحمیل شده است.
بی تردید حجاب زن نه تنها مانع فعالیتهای اجتماعی نیست بلکه به باور صاحب نظران شیوه ای برای جلوگیری از ارضا نیازهای جنسی در خارج از چارچوب خانواده است، چرا که باعث موفقیت و پیشرفت بیشتر زن در فعالیتهای اجتماعی شده و او را به فعالیتهای تحصیلی و شغلی پایبند میکند.